obiščite nas na Facebook-u

Joga

Že več kot desetletje v DMSBZT Ljubljana izvajamo delavnice joge, ki potekajo vsako leto od oktobra do maja. Z vadbo začnemo jeseni in takrat oblikujemo skupine. Trudimo se jih oblikovati po zahtevnosti udeleženk. Imamo štiri skupine v Ljubljani (od ponedeljka do četrtka) ter dve ob sredah v Idriji in Trbovljah. Urnik vadbe je objavljen spodaj.

Še nekaj besed o jogi na splošno oz. o jogi , ki jo izvajamo v okviru DMSBZT Ljubljana. Joga predstavlja poglobljen, intimen odnos med telesom, dihanjem in zavestjo. Deluje predvsem preventivno na telo in um, v nekaterih primerih tudi kurativno. Posamezniku pomaga razviti sposobnost sprejemanja odgovornosti zase oz. za zdravje in počutje. Raznovrstne vaje pomagajo pri razvoju fizične in notranje moči, gibljivosti, vitalnosti ter občutku umirjenosti in stika s samim seboj.

Izvajamo hata jogo, kar pomeni, da izvajamo telesne vaje, vaje dihanja, sprostitvene vaje in meditacijo. Zahtevnost se postopoma stopnjuje, od preprostih vaj za vsakogar do zahtevnejših položajev in asan. Poudarek je na postopnosti in nenasilnosti. To pa pomeni, da vaje izvajamo postopno in pazljivo. Začnemo z manjšim obsegom gibov, ki jih nato stopnjujemo. Upoštevamo dihanje in vaj ne izvajamo agresivno ali prehitro. Vaje izvajamo do praga svojih zmožnosti oziroma se ustavimo pred bolečino.

Medicinske sestre se gibljemo bodisi premalo ali pa preveč in neprimerno, hkrati pa je naš um prekomerno aktiven. Joga nam pomaga uskladiti oboje.

Delavnice joge, ki so se začele oktobra v Ljubljani (štiri), ena v Trbovljah in ena v Idriji, bodo potekale do 1. maja.

Razpored vadbe joge, pilatesa in razgibalnih vaj v sezoni 2019/2020

Plan dela za leto 2020

Vadba joge, pilatesa in razgibalnih vaj za hrbtenico
(Katja Hribar)

Z vadbo joge, pilatesa in razgibalnih vaj že 22. leto zapored  nadaljujemo na standardnih mestih v Trbovljah in Idriji po 2 skupini ter v Ljubljani na treh lokacijah. To so  Očesna klinika, Ginekološka klinika, Srednja zdravstvena šola Ljubljana po 2 skupini in letos na novi lokaciji na novi Nevrološki kliniki tudi 2 skupini.

Dejavnost bo potekala enkrat tedensko po uro in pol v terminu od oktobra 2019 do začetka maja 2020 v približno enako velikem številu udeleženk.

Urnik vadbe je objavljen na spletni strani DMSBZT Ljubljana.

DVAJSETA OBLETNICA DELAVNIC JOGE PRI DMSBZT LJUBLJANA

16. marca 1996 so se članice DMSBZT Ljubljana prvič srečale z vadbo joge.
Joga je stara več kot pet tisočletij in izvira iz Indije. Izhaja iz sanskrtske besede juj in ima dvojni pomen: povezava, združitev ali jarem. Izraz joga se v splošnem uporablja za mnoge različne pristope k istemu cilju. Skupno vsem pristopom je harmonična  povezanost telesa, čutil, uma in duše, različni pa so načini in poti doseganja tega.

Pod pojmom joga večina razume ali pozna hatha jogo, saj je slednja na zahodu najbolj priljubljena in izvajana. Sestavljena je iz treh sklopov delovanja: usmerjanja zavesti (meditacije in relaksacije), uravnavanja dihanja (pranajame) in telesnih položajev ali asan. Hatha joga harmonizira telo, dihanje in mišljenje. Izvajanje asan rahlja togost fizičnega telesa na zavedni ravni, na nezavedni ravni  pa se s poglobljenim in usmerjenim dihanjem okrepi vitalnost fizičnega in energijskega telesa.
Joga je izjemno, do potankosti izdelano in premišljeno urjenje osebnosti, ki lahko človeku omogoči, da dozori in uresniči ves svoj potencial. Njeni zdravilni in terapevtski učinki so številni. Joga je lahko oblika sprostitve, način napajanja z energijo, vadba za boljše počutje, lepše telo, izboljšanje psihosomatskega zdravja, gibljivosti, moči, boljše obvladovanje stresa, sprostitve vseh napetosti in razumevanja sebe.

Zaradi vseh prej opisanih koristi, ki jih vadba joge ponuja, je vzklila pobuda in ideja za organizirano vadbo joge naših članic.

Pisalo se je leto 1996, natančneje 16. Marec, ko sta Slavka Verovšek, profesorica telesne vzgoje in učiteljica joge in tedanja predsednica DMSBZT Ljubljana, Darinka Klemenc, organizirali 14 dnevne predstavitvene delavnice hatha joge. Še isto jesen je bila v okviru DMSBZT Ljubljana organizirana še ena delavnica joge v Domu starejših občanov Tisje, ob organizacijski pomoči glavne sestre Vide Lukač in koordinatorice Stanka Štrus. V pomladanskem terminu leta 1997 je gospa Verovšek dva meseca vodila delavnice joge v Ljubljani. Zaradi velikega zanimanja za to vrsto vadbe so se na društvu odločili med aktivnosti društva uvesti celoletne tečaje joge. Še isto leto jeseni se je začela delavnica joge. Prostor za jogo so prijazno odstopili v uporabo v prostorih fizioterapije na Polikliniki. Ta delavnica je potekala enkrat tedensko po uro in pol in to vse do maja naslednjega leta. Zanimanje za tečaje joge je v naslednjih letih vse bolj naraščalo. Številčno so se povečale skupine za vadbo. Zaradi tega je poleg gospe Slavke Verovšek dve skupini vodila gospa Živa Meljo, prav tako profesorica telesne vzgoje in učiteljica joge. Zaradi velikega interesa je del vadbenega tečaja potekal tudi eni izmed nezasedenih čakalnic v prostorih ZD Ljubljana Enota Center, saj je bila telovadnica v tej enoti nenehno zasedena. Zaradi izjemnega interesa članov za tovrstno dejavnost, so se naslednjih letih skupine večale zato se je vadba joge razširila še na druge lokacije v Ljubljani. Od leta 2004  poteka vadba za člane društva  tudi v Trbovljah v njihovem ZD, od leta 2008 pa tudi v Idriji. Že letu 2003/ 2004  se je prijavilo 95 naših kolegic, danes jih redno vadi okoli 100.  Trenutno se izvajajo tečaji joge v Ljubljani, v prostorih Ginekološke kliniki, na Očesni kliniki, na Srednji zdravstveni šoli ter v prostorih KIMDPŠ na Poljanskem nasipu. Delavnice joge  so postale stalnica našega društva. Zadnjih nekaj let smo ob zaključku vadbene sezone organizirali dodatne dejavnosti, ki so se navezovale na jogo in sicer vadba joge v naravi, delavnica joge smeha in taičija. Na različnih lokacijah so vadbo joge poučevale: že omenjena Slavka Verovšek, ki še vedno vodi eno skupino, Živa Meljo, Irma Jančar, Dunja Bertoncelj, Julija Jež, Sandra Jelenc Zidarič, Karmen Brandt, Jasna Zavodnik, Vesna Korbar, Vesna Paradižnik in  Apolonija Grum. Pri organizaciji delavnic za jogo so sodelovale: Ivica Balkovec, Bronka Kavčič, Nada Sirnik, Katja Hribar, Ana Podhostnik, Marija Filipič, Janja Filipovič, Jasna Pavlin, Žana Mikloš in Božena Beučič.

Kot je povedala prva in najstarejša še aktivna vaditeljica joge, Slavka Verovšek, pred letom 1990 ni bilo veliko literature v slovenskem jeziku in tudi učitelji so bili redki. Joga jo je enostavno navdušila, prijateljice so jo nagovorile in ko je pričela voditi vadbo jogo v Ljubljanskem društvu medicinskih sester, si ni predstavljala, da bo joga postala tako priljubljena. S hvaležnostjo zre na teh 20 let vadbe in druženja. Omenja še, da je poslanstvo, ki ga v svojem poklicu opravljajo zdravstveni delavci lepo in težko, zato je še toliko bolj dragoceno,če si lahko ob delu najdejo čas in način za sprostitev.

O pomenu joge za poklic medicinske sestre, takole piše ena izmed koordinatork in dolgoletnih udeleženk, Janja Filipovič: »Bolnikom pristopamo z razumevanjem, prijaznostjo, toplino in spoštovanjem. Vsakemu posamezniku poskušamo pokazati, da je pomemben, da smo ob njemu ne samo telesno, temveč tudi z glavo in srcem. Vsak dan se trudimo, da jim delček njihove stiske omilimo s svojo dobro voljo in optimizmom. Za boljše delovanje na poklicnem in družinskem področju  potrebujemo tudi  motivacijo, kar vadba joge nesporo je«.

Tudi Miro Stravnik, dolgoletno udeleženko vadbe, je vadba joge očarala zaradi umirjenega pristopa, glasbe, prijetnega vzdušja in sproščanja, kar je bilo po napornem delavniku v bolnišnici skoraj nujna. Imela je občutek, kot da vsi dihajo in izvajajo vaje kot celota. Joga je ob njeni upokojitvi postala še bolj pomembna, saj z njo vzdržuje gibljivost, telesno kondicijo, bistri um in jo pomlajuje.
Joga je zelo širok pojem, je filozofija in znanost, način življenja in razmišljanja ter tudi  delovanja.
Hvala vsem, ki ste kakorkoli pripomogli za njeno širjenje  in obstoj med našimi člani. Predvsem hvala vam, drage udeleženke vadbe, tako tiste ki vztrajate in vadite že 20 let, kot tudi tiste, ki ste ravnokar začele.
Upam, da se nam prihodnjo jesen pridružite še v večjem številu.

Zapisali :Bronka Kavčič, Katja Hribar in Nada Sirnik

»Moje  jogijske medicinske sestre«

Skupina medicinskih sester, ki vadi na Očesni kliniki je najbolj prisrčna in vestna skupina s katero sem kadarkoli delala. V sedmih letih našega druženja smo postale ne samo jogistke, pač pa tudi prijateljice.

Skupini sem se kot učiteljica joge pridružila leta 2008, kjer sem nadaljevala prakso po šolanju v Devi joga centru. Društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov  Ljubljana, mi je vseh sedem let stalo ob strani in nudilo vso potrebno podporo.

Našo jogijsko skupino obiskujejo, jaz jim rečem kar, ''moje medicinske sestre''. Na vadbo hodijo zelo redno, kar je izoblikovalo trdno jedro skupine, ki se v sedmih letih ni spreminjalo. Nekatere so jogo vadile že prej, druge so se nam pridružile kasneje. V skupino smo vedno z veseljem sprejele tudi nove članice. Najlepše pa se je bilo vrniti po počitnicah in videti vse stare obraze spet na kupu. Na jogo sem zelo rada prihajala, saj sem imela občutek, da smo se vse počutile domače, dobro in sproščeno, kar pa je bistvo jogijske prakse.

Poleg tega, da smo vsakič pridno vadile najrazličnejše jogijske položaje, smo temu dodale še ščepec smeha in druženja. »Moje« medicinske sestre udeleženke vadbe, so vredne občudovanja, saj so zelo gibljive in energične in so zgled tega, da se vestno in redno delo pri rekreaciji zelo obrestuje. Včasih se začudim, ko veliko mlajši kolegi ne morejo narediti takega predklona kot one. Imajo odlično ravnotežje, saj se zdi, da lahko v položaju drevesa stojijo cel dan. Obvladajo pozdrav soncu in so prave bojevnice v virabhadrasanah. Veliko smo delale tudi zasukov za zdravo hrbtenico, z lahkoto pa naredijo tudi zahtevnejše položaje kot sta plug in sveča. Najraje pa imamo savasano na koncu prakse kot nagrado za pridno delo. Kadar pa nam kakšen položaj ni uspel, smo situacijo rešile z jogo smeha. Prav vsaka izmed njih je nekaj posebnega in izžareva življenjsko energijo in toplino, kakršno bi si vsak želel. Poskočna, modra, vesela, nasmejana, zadovoljna, gibčna, polna življenja, odprta in srčna je prav vsaka izmed članic skupine. V naši skupini ni prostora za negativno energijo in nikoli ni bilo dogodka, ki bi bil kakorkoli neprijeten. Za razliko od tega pa je bilo lepih dogodkov cel kup.

Za pridno delo smo si namreč vedno znale privoščiti tudi nagrado. Joga uči, da mora biti napor uravnotežen s počitkom. Me smo imele najraje kakšno praznovanje ob praznikih ali pomembnih dogodkih. Takrat smo si povedale veliko zanimivih zgodb in se še bolj povezale kot prijateljice. Prav neverjetno je slišati vse te življenjske zgodbe, ter se veseliti ob skupnih uspehih. »Moje« medicinske sestre namreč niso aktivne le pri jogi, pač pa tudi pri drugih dejavnostih, na strokovnem in družinskem področju,...

Lansko leto sem žal morala  zaradi službenih obveznosti skupino predati, kar se v življenju vaditeljev pogosto dogaja. Moram pa priznati, da mi je bilo zelo hudo pri srcu, saj so moje  medicinske sestre res nekaj posebnega. V veliko tolažbo mi je bilo, da je skupino prevzela Karmen, ki je odlična učiteljica, izjemno srčna oseba in moja prijateljica in vem, da se bodo moje udeleženke lahko z njo naučile ogromno novega. Ne vem kako se bodo v prihodnosti križale naše poti, zagotovo pa vem, da bomo vedno prijateljice in da bodo »moje«  medicinske sestre pri meni imele vedno posebno mesto.

Ljubljana 12.03.2016               

Jasna Zavodnik

Pomen joge za naš poklic

Življenje je povezanost telesa, čutil, uma in duše. ( CHARAKA SAMHITA )

Medicinske sestre smo ob pacientih v vseh fazah njihovega zdravljenja.  K pacientom pristopamo z razumevanjem, prijaznostjo, toplino in velikim spoštovanjem. Vsakemu pacientu damo vedeti, da je pomemben, da smo ob njemu ne samo telesno, temveč tudi z glavo in srcem. Vsak dan se trudimo, da jim delček njihove stiske omilimo s svojo dobro voljo in optimizmom. Za boljše delovanje na poklicnem in družinskem področju  potrebujemo tudi  motivacijo za fizično in notranjo moč.

Društvo medicinskih sester,babic in zdravstveni tehnikov nam s svojimi dejavnostmi ponuja podporo za sprostitev fizične, mentalne in emocionalne napetosti. Ena izmed teh dejavnosti je vadba joge.
K vadbi joge sem pristopila najprej iz radovednosti. Čez čas sem ugotovila,da je joga postala nepogrešljiv del mojega življenja. Vadba joge je ena izmed mojih metod motivacije, iz katere lahko vzamem tisto, kar sama potrebujem v svojem življenju.

Medicinske sestre vemo, koliko je pomembna koncentracija, odziv telesa in notranja zbranost v našem poklicu. Vadba joge ravno na tem področju naredi veliko pozitivnega.

Jogo obiskujem več kot 10 let. Sem članica in koordinatorica vadbenih skupin na Očesni kliniki. V skupine so vključene članice različnih generacij. Nekatere članice obiskujejo vadbo joge redno in z veliko zadovoljstva. Druge so se pridružile kasneje. Vse nove članice sprejemamo z velikim veseljem. Vsaka izmed njih prispeva k dobremu počutju in prijetnemu vzdušju v skupini. Fizično, mentalno in emocionalno napetost, razbremenimo z vajami sproščanja, različnimi gibalnimi in razteznimi vajami, z vajami dihanja in meditacijo. Vaje so večinoma prilagojene našim potrebam in našemu počutju. Za zahtevne položaje obstajajo lažje različice vaj, ki  imajo prav tako pozitiven vpliv.
Če kakšne vaje ali položaja nismo zmožne izpeljati, dodamo nekaj srčnega smeha in zadevo rešimo pozitivno.

Obvladamo veliko zahtevnih vaj in smo velike bojevnice, kar se odraža tudi v našem poklicu.  Najbolj nas veselijo vaje: drevo, kajti s tem pokažemo naše ravnotežje na poklicnem in življenjskem področju; pozdrav soncu, ki smo ga poimenovale »priprava za poletne počitnice in plažo«.  Po zahtevnih vajah imamo najraje meditacijo, ki jo poimenujemo z  besedo  » ajčkanje« ter mnoge druge vaje s katerimi razbremenimo raznovrstne težave. Občudovanja vredne, so  upokojene članice vadbe joge, ki so zelo uspešne pri izvajanju  zahtevnih jogijski položajev, kot so: sveča, plug, riba …. Obiske joge ob praznikih, pomembnih dogodki  in zaključkih joge, popestrimo  s prijetnimi druženji.

Zahvaljujem se vsaki članici, ki na vadbo prinese pozitivno energijo, veselje in obilico dobre volje, s čemer si polepšamo dan.

Našim vaditeljicam hvala, ker nas nagrajujejo z dobrimi mislimi in učijo kako združiti napor s počitkom.

Janja Filipović