Nepravilna drža in osteoartroza


V A B I L O

Sekcija upokojenih medicinskih sester pri DMSBZT Ljubljana, vabi svoje člane/članice na strokovno predavanje: pogosta tegoba starejših oziroma v tretjem življenjskem obdobju

NEPRAVILNA DRŽA IN OSTEOARTROZA

predavatelj Janez Špoljar, mag. fizioterapevt

v torek 4. 10. 2022 ob 10.15 uri

v Knjižnico Bežigrad Ljubljana, Einspielerjeva 1

Osteoartroza je najbolj razširjena kronična degenerativna bolezen sklepov, ki nastaja postopoma zaradi sprememb na sklepnem hrustancu. Kadar so prizadeti sklepi, govorimo o osteoartrozi; kadar pa je prizadeta hrbtenica, govorimo o spondiloartrozi. Včasih so nas učitelji poleg učnega procesa učili tudi pravilne drže. Zdrava drža omogoča pravilno gibanje in mirovanje, prepreči poškodbe in bolečine. Pravilna drža, dinamična ali statična, je način, kako obvladujemo telo. Pomemben je položaj hrbtenice, da ohranja tri naravne krivine – glava vzravnana nad rameni, vrh ramen nad boki. Slaba drža lahko povzroči bolečine v vratu, ramenih in hrbtu, vpliva na ravnotežje in povečano tveganje za padec, lahko celo vpliva na prebavo in dihanje. Seznanili se bomo, kako in kaj lahko storimo sami, da zmanjšamo težave?

Stroške predavanje krije Društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Ljubljana za svoje članice in člane.

Prijave – sprejema do 30. 9. 2022 Irma Kiprijanović – 041 754 695 ali na e-pošto: irma.kiprijanovic@gmail.com (Število mest je omejeno do 30).

Predsednica Sekcije upokojenih medicinskih sester pri DMSBZT Ljubljana:
Marija Olga Koblar

Predsednica DMSBZT Ljubljana:
Đurđa Sima