Ogled Islamskega kulturnega centra

Datum in čas
28. 06. 2022


Sekcija upokojenih medicinskih sester pri DMSBZT Ljubljana vas vabi na spoznavanje ljubljanskih znamenitosti

v torek 28. junija 2022 ob 10 uri

voden ogled Islamskega kulturnega centra

Dobimo se ob 9.50 uri pred Islamskim kulturnim centrom, Džamijska ulica 10, Ljubljana (Parmova cesta – nasproti Gospodarskega razstavišča).

Islamski kulturni center je zasnovan na šest ločenih enot, stavb, ki so ohlapno povezane. Kjerkoli stojite na trgu pred džamijo, se odpira pogled proti mestu.
Med številne lepote Ljubljane sodi prva in edina džamija v Sloveniji in je med najsodobnejše v Evropi. Džamija je zgrajena kot enostavna betonska kocka, oblečena v jekleno konstrukcijo in steklo. Kupola se v notranjosti dviga proti nebu. Lesena vrata poleti omogočajo razširitev molilnice. Vmes so postavili javni prostor.
Nasproti džamije je izobraževalni center z osmimi predavalnicami, knjižnico, prostor za varstvo otrok. Severno in južno sta urejena parka. Severni je pol javen. V njem rastejo sadna drevesa. Park se terasasto spušča proti restavraciji. Prisoten je element vode, značilen za islamsko arhitekturo. Pred kulturnim centrom raste hrast, od leta 1917 tudi ambrovec – drevo verskega sožitja in miru. Njihov cilj je graditi vezi med prijatelji. Islamski kulturni in verski center je vzoren primer tudi za gradbeno stroko. Več bomo slišali in spoznali na samem ogledu

Vsi obiskovalci morajo spoštovani notranji red Muslimanskega kulturnega centra Ljubljana in upoštevati vedenjski kodeks sakralnega objekta. Vstop v džamijo z obuvali in v neprimernih oblačilih ni dovoljen, upoštevati je treba sproščeno-elegantni kodeks oblačenja, s pokritimi nogami in rokami ter obutimi nogavicami in uporaba pokrivala.

Obvezna prijava!  Prijave do 24. 6. 2022: Olga Koblar – 031 495 456 in Irma Kiprijanovič, 041 754 695

Prispevek: 10,00€

Vljudno vabljeni

Predsednica sekcije upokojenih medicinskih sester pri DMSBZT Ljubljana:
Olga Marija Koblar

Predsednica DMSBZT Ljubljana:
Đurđa Sima