Sekcija upokojenih MS vabi na predavanje: Multipla skleroza

Datum in čas
23. 03. 2023


V A B I L O

Sekcija upokojenih medicinskih sester pri DMSBZT Ljubljana,

vabi svoje člane/članice na strokovno predavanje, ki bo

v predavalnici DMSBZT Ljubljana, Poljanska cesta 14

na temo

MULTIPLA SKLEROZA

dne 23.  marca 2023 s pričetkom ob 9.30 uri

Multipla skleroza je kronična, avtoimuna vnetna bolezen, ki prizadene osrednji živčni sistem (okvara mielinskih ovojnic). Ta vključuje možgane, hrbtenjačo in vidni živec. Bolezen “stotih  obrazov” je neozdravljiva, a jo je s široko paleto zdravil, ki so na trgu, mogoče obvladovati. Vzrok za izbruh bolezni še ni pojasnjen. Med dejavnike tveganja štejemo okolje, kajenje in dedno predispozicijo. Najpogostejši simptomi so oslabljena roka ali noga, dvojni vid, izguba ravnotežja, težave kognitivnega mišljenja, mravljinčenje, velika utrujenost …

Zgodnja diagnoza in zdravljenje pomembno upočasnita napredovanje bolezni in vplivata na  kakovosti življenja. Obravnava mora biti celostna in  jo izvajajo zdravniki, psihologi, logopedi, fizioterapevti in delovni terapevti, dietetiki. Rehabilitacijski center je samo eden –  URI Soča z dolgo čakalno dobo za kompleksno obravnavo. V Sloveniji imamo vsa zdravila, ki so v Evropi dovoljena, da je bolniku omogočeno polno življenje.

Področja, kjer je veliko bolnikov z multiplo sklerozo so Evropa, Kanada, Rusija, Izrael in severni del ZDA, Nova Zelandija, jugovzhodna Avstralija. Najmanjša pojavnost je v Aziji, Afriki, Južni Ameriki – 5 bolnikov na 100.000 prebivalcev.

Na srečanju se bomo seznanili o  multipli sklerozi v tretjem življenjskem obdobju.

Predavanje bosta imeli:

  • dr. Alenka Horvat Ledinek, dr. med. s pričetkom ob 09. 30
  • Nives Matko, dipl. m.s. ob 10. 30

Stroške predavanja krije Društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Ljubljana za svoje članice in člane.

Prijave sprejema  do zasedenosti mest (število je omejeno na 25). Prijave sprejema  ga. Olga Koblar 031 495 456, dne 16. 3. 2023.

Predsednica Sekcije upokojenih medicinskih sester pri DMSBZT Ljubljana:
Marija Olga Koblar    

Predsednica DMSBZT Ljubljana:
Đurđa Sima