Transplantacija

Datum in čas
08. 04. 2022


PREDAVANJE O TRANSPLANTACIJI DNE, 8.4.2022

Malo bolj sproščeno glede epidemioloških priporočil smo se zopet upokojene medicinske sestre z predsednico gospo Olgo Koblar udeležile predavanja v Bežigrajski knjižnici, ki nas zelo prijazno gosti v njihovi predavalnici.

Tudi predavatelj gospod dr. Gorazd Čebulc se je kljub svojim številnim obveznostim in napornemu delu z veseljem odzval na temo o transplantaciji. Je transplantacijski koordinator med 11 slovenskimi transplantacijskimi centri z pristojnimi organi evropske unije ali državami članicami evropske unije. Sam pravi, da se počuti kot dirigent v orkestru, le, da je po našem mnenju ta orkester številčnejši, delo pa zelo zahtevno, natančno, močno etično, čustveno, naporno in neprekinjeno 24- urno .Mora biti brez napak. Pridobivanje organov in tkiv za namen zdravljenja in dajanja priložnosti življenja drugim , temeljijo na načelih optimalne učinkovitosti, enako za vse bolnike, z uvajanjem novih načinov zdravljenja in s tem za bolnike prijaznejše in učinkovitejše, z upoštevanjem zakonskih pravil in tudi preprečevanjem kakršnih koli zlorab glede prodaje organov in pridobivanja finančnih koristi. Slovenija je že 20 let članica organizacije Evrotransplant. Je ena od najuspešnejših držav glede presaditve organov in darovanja. Z povezovanjem in članstvom z najnaprednejšimi srednje evropskimi državami, se je močno razvila dejavnost presaditev v Sloveniji in tudi občutno izboljšala izide zdravljenja. Seveda so darovanja organov povezana z umrlimi darovalci.

V kovidnem času beležijo višje število darovalcev in tudi več transplantacij. Potrjujejo kakovosten pristop k delu, predanost in dobro povezanost strokovnjakov v transplantacijski mreži. Centralni transplantacijski koordinator je zdravnik z dodatnimi znanji. Organizira in koordinira dejavnost od zaznave možnega darovalca do odvzema organov, pravočasnega in pravilnega transporta do mesta presaditve. Posege opravljajo visoko usposobljeni zdravniki specialisti z številno spremljajočo ekipo. Koordinator se poveže s policisti, helikopterskimi prevozniki in drugimi udeleženci. Saj vsak organ od odvzema do vsaditve zahteva točno določen čas. Z nevrološkimi ocenami in preiskavami je potrjena smrt osebe, ki je lahko primeren darovalec. Oseba se lahko že v času življenja odloči kot donator organov. Vendar se še vedno opravi razgovor s svojci, kar je pa nemalokrat eno najtežjih dejanj koordinatorja. Velikokrat čustveno zelo trpijo, še posebno, če gre za posebnega darovalca. Omenil je dogodek z 2-letno deklico, ki ga zaznamoval z veliko žalostjo.

Darovalci organov in tkiv so po smrti vodeni v registru. Strokovno usposobljene in izkušene osebe z visoko stopnjo tankočutnosti, razumevanja težkih čustvenih stanj v obdobju žalovanja svojcev ,opravijo pogovor v skladu z zakonskimi določbami in medicinsko doktrino. Donator je lahko vsaka oseba ne glede na starost, le neželene so prenosljive bolezni, ki lahko prejemniku povzročijo tudi smrt ali močno ogrozijo nadaljevanje zdravljenja. Možni so tudi živi darovalci, vendar le v primeru darovanja parnih organov, krvi in kostnega mozga. To darovanje je možno pri sorodnikih. So pa redke, le posamezno. V Sloveniji je največ presaditev ledvic, srca, sledijo presaditve jeter, pljuč, slinavke in roženice. V presaditvi srca smo  na vrhu lestvice v svetu. Kljub uspešnim presaditvam v Sloveniji pa še vedno bolniki čakajo na ustrezen poseg do 1 leta.

Predavanje je bilo izjemno. Poslušalke smo imele še nekaj vprašanj iz današnje vsebine. Dobile smo lepe, razumljive odgovore. Menim, da je bilo to eno najlepših predavanj kot  rezultat izkušenj požrtvovalnega dela predavatelja- koordinatorja.

Najlepša hvala.

Marija Filipič