Besednica

Datum in čas
10. 11. 2022


Članice DMSBZT Ljubljana, sekcija upokojenih medicinskih sester, smo se 10. 11. 2022 zbrale v Knjižnici Bežigrad Ljubljana na rednem mesečnem srečanju. Vodi nas ga. Danica Cedilnik, upokojena slavistka in prostovoljka. Na vsako srečanje gremo s prijetnimi pričakovanji, s čim nas bo razveselila ali nas presenetila, kot že večkrat do sedaj, s prav posebnim gostom.

Gostja tokratnega srečanja je bila ga. Klara Ramovš, direktorica Elite izobraževanja, profesorica andragogike, mojstrica poslovne komunikacije.

Podala nam je nekaj pomembnih nasvetov za dobre odnose.

  • Dajanje nasvetov: nevarno je drugim »soliti« pamet, saj je na drugi strani popolnoma drugačen človek, ne dajaj nasvetov kar tako, če te zanj nekdo prosi, ne reci to in to moraš: izhajaj iz sebe-jaz imam tako izkušnjo; ne vsiljuj nasvetov.
  • Konflikti: komunikacija je razumevanje človeka na drugi strani; konflikt ni, če se nekdo ne strinja z mano; vsi imamo vrednote, če nas nekdo z govorom, dejanji, norčevanjem, omalovažuje, žali naše vrednote je konflikt; nas prizadene na telesni ravni, nam gre na jok, pospeši utrip …
  • Sprejemanje sprememb: spremembe moramo sprejemati, upiranje spremembam je izgubljanje energije; vedno imamo možnost izbire; iščemo pozitivne spremembe, distancirajmo se od slabega.
  • Postavljanje meja: psihično zdravje pridobivamo tudi tako, da si postavljamo meje, naučimo se, reči ne; če želimo ustreči, postavimo meje, moramo se cenit, verjeti vase in se spoštovati, mi sami po sebi postavljamo meje.
  • Najpomembnejši so odnosi: dobre odnose soustvarjamo tudi sami; govorimo o sebi, ne o drugih.

Drugi del našega srečanja nam je gospa Danica popestrila z vajami za krepitev spomina, razmišljanja. Pokomentirali smo domačo nalogo, dobili novo, izrazili nekaj svojih mnenj in sproščeni, napolnjeni z novo energijo, dobre volje, odšli novim doživetjem naproti.

Zapisali: Fani Poberaj in Olga Grmek