Klekljarska dejavnost

Prihajajoči dogodki

Za to dejavnost trenutno ni aktualnih dogodkov. Oglejte si ostale prihajajoče dogodke na povezavi KOLEDAR DOGODKOV

Klekljarska dejavnost pri DMSBZT Ljubljana poteka neprekinjeno od leta 2008. S to dejavnostjo pripomoremo k nadaljevanju naše kulturne dediščine. Klekljanje je prepletanje niti v različnih tehnikah, pri čemer uporabljamo bulo, kleklje in bucike. Pripeti vzorček nam pove, katero tehniko je treba uporabiti. Tehnik je kar nekaj, od slepega in širokega risa do polpremeta, platna, štručke, žabice, pajke, ribice, kitice in mnogih drugih.

Čipke so včasih najpogosteje uporabljali kot všitke v posteljnino, robčke in zavese, danes pa so zelo priljubljen modni dodatek v obliki brošk, prstanov, verižic in zapestnic.

Klekljarska dejavnost poteka na sedežu društva vsako prvo in tretjo sredo v popoldanskem času od 16.30 do 19.30. V obdobju koronavirusa pa se srečujemo preko spleta, pod vodstvom mentorice, gospe Matejke Jakob Oven.

Svoja dela razstavljamo:

• v mesecu maju ob mednarodnem dnevu medicinskih sester in babic v UKC Ljubljana,
  • v decembru v knjižnici Frana Levstika v Velikih Laščah (od leta 2012 dalje),
  • na Čipkarskem festivalu v Žireh,
  • na Čipkarskem festivalu v Ljubljani.

Z veseljem pa si ogledamo tudi ostale razstave, ki jih na naše veselje nikoli ne zmanjka.

Plan dela 2022

Klekljarska  dejavnost pri DMSBZT Ljubljana bo  v letu 2022 potekala   vsako prvo in tretjo sredo na sedežu ljubljanskega društva pod vodstvom mentorice ga. Matejke Jakob Oven.
Skladno z epidemiološkimi razmerami bo izobraževanje potekalo v živo ali  v spletnem okolju. Skupina klekljaric smo še vedno vedoželjni in želimo se naučiti novih tehnik,  ob katerih nastajajo dragoceni izdelki.

V letu 2022 načrtujemo razstave:

• v mesecu maju v Avli UKC-ja Ljubljana, ob mednarodnem dnevu medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov,
  • v aprilu ali maju razstava na »Čipkarskem festivalu v Žireh«,
  • september ali oktober  razstava na »Čipkarskem festivalu v Ljubljani«,
  • v decembru razstava v Knjižnici Frana Levstika v Velikih Laščah.

Irma Kiprijanović

Poslovna sekretarka