Izlet v Prekmurje

Datum in čas
18. 10. 2022


V torek 18. 10. 2022 smo se upokojene medicinske sestre članice Sekcije upokojenih pri DMSBZT Ljubljana v meglenem jutru zbrale na parkirišču v Tivoliju. Odpravile smo se na ogled in spoznavanje naravnih in  kulturnih znamenitosti Prekmurja.

Vožnja je bila lepa, vendar nam je nagajala megla prav do Prekmurja, res se nam je zdelo nenavadno. Avtobus je zavil iz avtoceste proti Bratoncem in sonce nas je pobožalo. V Bratoncih nas je z dobrodošlico prijazno pričakala na svojem domu naša upokojena kolegica Anastazija Janežič – Tazika in njen mož. Prekmurska gostoljubnost je pregovorna, če pa kolegica gosti kolegice je pa to nekaj posebnega. Res je bilo lepo presenečenje, zadržale smo se ob bogato obloženi mizi in prijetnem klepetu kar nekaj časa. Prav tisti dan je tudi praznovala 80 let kolegica Vida, kateri smo zapele in dvignile kupico.

Nato nas je pot zanesla v Bogojino, ogledale smo prekrasno Plečnikovo cerkev, ki obiskovalca vedno na novo prevzame s svojo enkratno arhitekturo, saj ena najlepših Plečnikovih stvaritev.

Na poti po Prekmurju obiskovalce te prelepe in enkratne slovenske pokrajine, ne sme pozabiti zavit v Selo nad Moravskimi Toplicami. V Sloveniji je v Selu ena redkih cerkvic, ki je zgrajena kot rotunda to je okrogla zasnova, zgrajena v sredi 13. stoletja, okoliščine nastanka male cerkvice sv. Nikolaja še vedno niso znane. Cerkvica je najstarejši arhitekturni spomenik v občini  Moravske Toplice.

Pot smo seveda nadaljevali v Dobrovnik, da smo si ogledale orhideje, ki obiskovalce vedno na novo razveselijo, podjetni vrtnarji so seveda dodali tudi veliko drugih posebnih rastlin, ki razveselijo vse ljubitelje narave in rastlin.

Filovci mala vasica na poti  v Lendavo so že dolga desetletja znani po izdelavi keramičnih izdelkov. Obrt je še danes zelo živa, vaščani se z veseljem in veliko truda ukvarjajo z izdelavo le-teh. Obiskali smo Muzej lončarstva in arhitekture Prekmurja.

Seveda smo se v popoldanskih urah ustavile in okrepčale. Dobro razpoložene smo se vračale v prekrasnem pozno jesenskem popoldnevu domov. Med klepetom izražale dobro voljo in želje po čimprejšnjem srečanju in raziskovanju prelepe Slovenije, ki nam jo po koščkih predstavlja predsednica Olga Koblar -HVALA.

Ljubica Šavnik