OTOK RAB; strokovna ekskurzija, kopanje, izlet na otoka Goli in Grgur, pohod in kolesarjenje na otoku Rab

Datum in čas
29. 09. 2022 | 02. 10. 2022


Čeprav otok Rab ni eden izmed najbolj modnih ali priljubljenih otokov na Hrvaškem, ima svoje čare, za katere je vredno obiskali ta zelen raj Jadranskega morja.

Otok Rab pokriva nekaj več kot 90 kvadratnih kilometrov in je znan po veliki površini, pokriti z borovimi gozdovi in velikim številom peščenih plaž. Za razliko od drugih kvarnerskih otokov, za katere je značilno večje število naselij, ima otok Rab razmeroma majhno število naselij. Teh naselji je 8 in so: Banjol, Barbat na Rabu, Kampor, Lopar, Mundanije, Palit, Rab in Supetarska Draga. Vsa naselja, razen Mundanija se nahajajo v bližini morja in se zato obravnavajo kot turistična naselja.

Skupna raziskovalna, športno gibalna, strokovna ekskurzija, ki jo organiziramo pri DMSBZT Ljubljana se bo pričela dne 29.09.2022 (četrtek) in bo trajala do nedelje 02.10.2022.

V tem podaljšanem vikendu bo dovolj časa za strokovne aktivnosti, kulturo, športa pa tudi bolj lagodnih sprehodov in kopanja željnih članov DMSBZT Ljubljana.

Četrtek 29.09.2022 : zbor udeležencev na parkirišču za avtobuse pod dvorano Tivoli in odhod avtobusa proti Rabu ob 14 h. Okoli 19 ure prihod v Stinico, od koder se s trajektom odpeljemo na otok. Prihod v hotel v Loparju. Večerja in nočitev.

Petek 30.9.2022: Po zajtrku bomo obiskali Psihiatrično bolnišnico Rab, nato si bomo ogledali spominski park koncentracijskega taborišča Kampor. Ob razlagi lokalne vodičke se bomo sprehodili in pogledali veliko znamenitosti mesta Rab. Prav tako bo čas za pokušanje znamenite Rabske torte. Popoldne se bomo vrnili v mesto Lopar. OPRAVILI BOMO POHOD. Iz pristanišča bomo odšli na čudovit pohod ob obali s stalnimi pogledi na otoka Goli in Grgur. Spoznali bomo čudovite nudistične plaže Geoparka Rab, – Stolac, Kaštelina, Sahara I, Sahara II, in Podšilo. Pohod bo trajal okrog dve uri. Večerja v hotelu.

Sobota 1.10.2022 :Po zajtrku se bomo odpravili v Barbat in bili deležni predstavitve pridelave medu, oljčnega olja, žganja in ostalih domačih proizvodov. Možnost nakupa izdelkov. Po ogledu se vrnemo v Lopar, kjer se boste odločili kaj bi počeli v preostanku dneva. Možnost, kolesarjenja, plavanja, sprehajanja. LAHKO SE BOMO ODPRAVILI TUDI NA KOLESARJENJE. Iz kraja Kampor bomo vozili po makadamskih in asfaltnih stezah brez avtomobilskega prometa. Obiskali bomo Rt Kalifront kjer je rezervat Dundo. To kolesarjenje bo tudi dihalna terapija. Rezervat Dundo je namreč največje in najbolj ohranjeno področje Črnega bora v Sredozemlju. Večerja v hotelu.

Nedelja 2.10.2022: po zajtrku se pripravimo za odhod. Z ladjo se bomo odpeljali na ogled otoka Goli in Grgur. Posebno vabilo je za otok Grgur, ker na tem otoku še nismo bili skupaj. Imeli bomo ladjo samo za našo skupino. Tako bomo lahko prilagodili program našim željam za oglede. Če ne želite na otoka Goli in Grgur in ostanete v kraju Lopar bo možnost za kopanje ali obisk oslovske farme. Skupno kosilo v bližnji restavraciji in odhod proti trajektnemu pristanišču. Prihod v Ljubljano do okrog 24 ure.

Ostale informacije :

  • Nastanjeni bomo v dvoposteljnih sobah s polpenzionom v hotelu.
  • Kolesarji boste vozili dobra sposojena kolesa za katera potrebujete kolesarsko opremo, sončna očala, pokrivalo za glavo IN TUDI kolesarsko čelado.
  • Za pohode potrebujete dobro pohodniško obutev, sončna očala, pokrivalo in pohodne palice, ter manjši pohodniški prigrizki.
  • Vsem prijavljenim na ekskurzijo priporočamo da seboj vzamejo tudi kopalke in tudi lahko obutev ter sončno kremo, saj bo kar nekaj priložnosti za kopanje v času ekskurzije.
  • Bolj natančen program, vse aktivnosti in jasna navodila vam odkrijemo na poti do otoka Raba.

Lahko pa zagotovimo, da bo strokovna-športno gibalna ekskurzija pokrila veliko različnih interesov in želja nas članov DMSBZT Ljubljana.

Ker se bomo družili tri večere, ne bo manjkalo druženja in zabave in seveda tudi strokovnih tem. Na prijeten in koristen način bomo zaključili poletno izletniško aktivnost.

Prispevek za celoten program plačate na avtobusu.

  • 170 € za člane DMSBZT Ljubljana
  • 250 € za družinske člane in člane ostalih regijskih strokovnih društev

Ekskurzija bo organizirana v skladu s takratnimi navodili glede na epidemiološko situacijo v Republiki Sloveniji in Republiki Hrvaški.

Prijave izključno preko elektronske prijavnice spodaj. Prijave sprejemamo do 25. septembra 2022 oziroma do zasedenosti mest (30).

Prosimo, da odpoved sporočite najkasneje do 26. septembra 2022 po telefonu ge. Irmi Kiprijanović. S tem omogočite udeležbo čakajočim.

Ker potujemo v Republiko Hrvaško je obvezen veljaven potni list ali osebna izkaznica !

Programsko organizacijski odbor za izvedbo aktivnosti dogodka: Nada Sirnik, Gordana Lokajner, Boris Sima in Đurđa Sima

Podpredsednica DMSBZT Ljubljana za interesne dejavnosti
Nada Sirnik

Predsednica DMSBZT Ljubljana
Đurđa Sima