Razstava čipk klekljarske skupine ob mednarodnem dnevu medicinskih sester UKC Ljubljana

Datum in čas
11. 05. 2022


Razstava čipk klekljarske skupine ob mednarodnem dnevu medicinskih sester UKC Ljubljana

Že vse od leta 2009, se tudi članice klekljarske skupine skupaj s slikarsko skupino predstavimo ob Mednarodnem dnevu medicinskih sester, 12. maju v galeriji Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana pod okriljem Društva medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Ljubljana.

Ob kulturnem programu, popestrenem z božajočimi skladbami tamburaškega orkestra iz Vrhpolja, smo se to pot klekljarice pod budnim očesom naše mentorice Matejke Jakob Oven predstavile s svojimi deli v raznovrstnih tehnikah okvirjev, v katere smo vpletle modre misli oziroma pregovore tako slovenskih kot tudi tujih avtorjev. Tako je bil tokrat na več kot dvajsetih steklenih obešankah predstavljen zanimiv prikaz uporabe te stare klekljarske veščine. Sama razstava je tudi to pot požela pozitivne kritiko, marsikdo pa se je ob branju lepih misli tudi malo zamislil in upamo, da smo kateremu od obiskovalcev tudi polepšali dan.

Na sami prireditvi nam je v pozdravnem govoru naša mentorica Matejka malo opisala delo celotne skupine med koronskimi zaprtji. Zagotovo je bil največji projekt prenesti naša sredina druženje na splet. Temu smo se prilagodile in s tem omogočile, da so naša srečanja potekala nemoteno. Zaradi razmer je bilo posledično tudi manj dogodkov, zato smo se še z večjim veseljem udeležile vseh, ki so vendarle bili. Tako smo se v začetku epidemije udeležile akcije #ostanidomainklekljaj. Povezale smo se tako klekljarice iz vse Slovenije in klekljale na svojih domovih, po vzorčkih, ki so nastali v času splošne karantene. Preko spleta smo se udeležile tudi projekta Čipkasti kolaž.


V spomin na znano klekljarico Marico Albreht smo naredile njej tako ljube cvetke in jih poklonile v stalno razstavo v Žireh. Udeležile smo se tudi Čipkarskega festivala v Ljubljani 2020, kjer smo svoje izdelke razstavile v izložbah po starem mestnem jedru Ljubljane, v letošnjem juniju pa nas čaka že nov festival z novo razstavo.

Ne samo, da smo nadaljevale z učenjem klekljanja, naučile smo se tudi novih veščin uporabe računalnika. Z veseljem in strahom smo se spopadale z novo tehnologijo in na koncu nam je zelo dobro uspelo. In še malce statistike: Matejka nam je posnela 105 posnetkov z navodili, ki smo jih pregledale 3000 krat, za posnetki pa smo pridno presedele 133 ur.

Želimo in upamo, da se bomo v septembru lahko srečevale v živo in se z novim zagonom lotile novih projektov. Vsa zahvala DMSBZT Ljubljana, da nam vseskozi stoji ob strani in nam pomaga pri razvijanju in očuvanju slovenske kulturne dediščine.

Napisali:
Margerita Ilić Kačar
Matejka Jakob Oven