Sekcija upokojenih medicinskih sester na obisku Prekmurja in Prlekije

Datum in čas
24. 05. 2024


Obisk Prekmurja in Prlekije

V petek 24.5.2024, smo se medicinske sestre, Sekcije upokojenih pri DMSBZT Ljubljana, zbrale v Tivoliju. Že pogled v nebo je povedal, da nas bo spremljal en prav lep sončen dan.

Odpravile smo se na spoznavanje Prekmurja in Prlekije. Vožnja je bila prijetna, eni smo opazovali prelepo naravo, spet drugi pa si privoščili še kratek spanec.

Po dobrih dveh urah prispemo v Beltince, naselje na dveh bregovih potoka Črnca, nekoč gospodarsko, kulturno in politično središče Dolinskega. Obiskali smo zasebni dom Janka Škrabana s koncesijo. Po toplem sprejemu zaposlenih in oskrbovancev doma so nam pripravili kratek program, nas pogostili z njihovimi dobrotami in na koncu so nam podarili še mala darilca, ki so jih oskrbovanci izdelali z lastnimi še vedno spretnimi rokami. Čas namenjen obisku je kar prehitro minil, s stiskom rok in besedo zahvale, smo si pomahali v slovo.

Pot smo nadaljevali proti Odrancem, najmanjši občini v Sloveniji. Ogledale smo si cerkev Sv. Trojice zgrajene leta 1946, po načrtih Plečnikovega asistenta Janeza Valenčiča, Center kulturne dediščine-prekmursko hišo, potočni mlin in muzej kovaštva.

Obiskali smo tudi Veliko Polano, ki je leta 1999 dobila naziv Evropska vas štorkelj. V rojstni hiši Miška Kranjca smo se seznanili z njegovim življenjem in njegovimi deli. Miško Kranjec je edini Slovenec, ki je trikrat prejel Prešernovo nagrado. Po kratki vožnji smo prispeli v Ljutomer, najbolj razvito mesto v regiji. Lokalni vodič nam je predstavil zgodovino kraja, ki je med drugim poznano po prvem slovenskem taboru. Leta 1868 je bila izražena zahteva po zedinjeni Sloveniji in priznanju slovenskega jezika.

V popoldanskih urah smo obiskali Lončarstvo Žumer  in si ogledali njihove izdelke. Lončarstvo Žumer je tudi prejel Štorkljo, priznanje pomurske turistične zveze.

Naš izletniški dan se je počasi zaključil s kosilom. Prijetno utrujeni in z lepimi spomini smo se odpravili proti domu.

Olga Grmek