Zmote in resnice o prehrani

Datum in čas
12. 04. 2024


Na sončen petkov popoldan 12. aprila 2024 smo v društvenih prostorih DMSBZT Ljubljana uživali v spoznavanju novo- starih resnic o hrani. Gospa Mojca Koman univ.dipl.inž.živ.tehn., nas je na prisrčen, preprost in prijazen način popeljala skozi zmote in resnice o prehrani.

Poseben poudarek je bil na pomembnosti zdrave prehrane in osebnem pogledu na zdravo prehrano. Skozi interaktivno delavnico smo se naučili sestaviti uravnotežen jedilnik in prejeli praktične napotke za vsakdanje prehranjevanje. Razpravljali smo tudi o tem, koliko obrokov naj bi zaužili na dan, da bi zadostili svojim prehranskim potrebam.

Posebno pozornost smo namenili tudi temi ostankom hrane in kako jih porabiti. Pri tem smo razpravljali o kreativnih načinih porabe ostankov, kot so krompir, riž, gobe, špinača in podobno. Kako naprej uporabiti živila za katera prevladuje mnenje, da se nesmejo ponovno pogrevati, ker naj bi bili škodljivi zdravju. Seznanili smo se, da se vsa hrana lahko pogreva z izjemo gob brez škodljivosti za naše zdravje. Še več nekatere vrste prehrambenih izdelkov se  še bolje poveže in je jed okusnejša in se bolje absorbira.

Širili smo svoje znanje tudi o plesni in gnilobi na živilih ter razpravljali o tem, v kolikšni meri so takšna živila še uporabna. Potrdili smo že znana dejstva, da je treba vsa plesniva ali gnila živila zavrži. Nekatere vrste plesni so zelo škodljive, mi pa ne vemo katera vrsta plesni je zrasla na našem živilu. Poleg tega imajo plesni  dolge niti v živilu.

Poseben poudarek smo namenili tudi uporabi olja v kuhinji, vključno s tem, koliko olja je primerno uporabiti. Pogovarjali smo se o različnih vrstah olj, skladiščenju ter primernosti olja za različne načine priprave hrane.

Skupaj smo spoznali, kako lahko s pozornostjo do svojega telesa in izbire pravilne prehrane ohranjamo zdrav življenjski slog in poskrbimo za zdravo starost.

Nada Sirnik