Likovna dejavnost

Praznujemo 20 - letnico delovanja likovne dejavnosti  DMSBZT Ljubljana.

Dve  desetletji se  likovnice samostojno  pojavljamo v likovnem razstavnem prostoru UKC-ja, kjer vsakoletno obeležujemo dan babic in mednarodni dan medicinskih sester.
Vsakoletne številne razstave po galerijah so naša smernica in dober pokazatelj, da delamo in ustvarjamo s polno paro in navdušenjem.

Likovnice, ki nas je 13, se srečujemo ob torkih popoldan in gradimo most likovnega prijateljstva barv in linij.

Likovno mentorstvo sedaj vodita slikarka in akvarelistka ga. Emilija Erbežnik in likovni pedagog  g. Edvard Ilar, ki nas  z risbo, likovno govorico, učenjem in prizadevnostjo usmerjata v likovni  dosežek in prav tako v likovno rast sleherne izmed nas. Iskanje lastnega sloga, imeti svojo osebnost, barvo in dušo. To konceptualizacijo želita dati v likovno skladnost.

Pred nami je knjiga, ki želi v prazničnem letu obogatiti obletnico.
Vsebina ustreza naslovu - Dober dan, življenje.
Medicinske sestre ga  cenimo, negujemo, varujemo in spoštujemo. Prisotne smo ob rojstvu in smo tudi same matere in rodile.
Sedanja likovna skupina se je odločila, da to življenje pozdravi - in mu doda vsebino v sliki in  besedi. Velika zavzetost in delavnost ustvarjalk sta bili prisotni ob samem nastajanju. Ob tem je viden odsev vsebine, ki jo nosimo v sebi.
Žareči in zadovoljni obrazi so dokaz, da je temu res tako.

Skupna  želja nas vseh je, da ne pozabimo biti hvaležni, da je v skupnosti moč, ki jo želimo ponesti daleč naokrog.

Naj živi še dolgo, naš likovni krog.

Program dela likovne dejavnosti za leto 2020

(Majda Jarem Brunšek)

Likovna dejavnost bo potekala po ustaljenem urniku ob torkih popoldan v društvenih prostorih. Potekala bo pod mentorstvom Emilije Erbežnik in sodelovanjem Marije Strnad ter likovnim pedagogom Edom Ilarjem. Ti se bodo časovno usklajevali, da bo delo potekalo nemoteno. Program bo likovno zahtevnejši zaradi vsebine  novega knjižnega dela, ki ga načrtujemo in pripravljamo. Izid tega tretjega likovno, strokovno in proznega dela o reševalcih, planiramo v jesenskem delu leta.

Razstave bodo:

• meseca marca v Domu Tisje pri Litiji ;
  • meseca maja v UKC Ljubljana, tradicionalna razstava ob Mednarodnem dnevu medicinskih sester in Mednarodnem dnevu babic;
  • razstava v Finžgarjevi galeriji v Trnovem,

Likovna kolonija bo tretji vikend v juniju v Grožnjanu. Na kolonijah želimo poiskati lokalni utrip kraja ga slikovno obeležiti, podoživeti.

Medicinske sestre, slikarke načrtujemo tudi same samostojno razstavljati. S svojim delovanjem želimo dodati društvu del likovnega kulturnega utripa in ga povezovalno obarvati.

Klekljarska skupina
(Irma Kiprijanovič in Margerita Ilić Kačar)

Skupina klekljaric bo ustvarjala svoje izdelke dvakrat mesečno pod mentorstvom Matejke Jakob Oven (prvo in tretjo sredo v mesecu) v društvenih prostorih (po dogovoru še kakšno dodatno sredo). Učile in izpopolnjevale se bomo  v zahtevnejših tehnikah klekljanja.

Razstavljale bomo:

• maja  v UKC Ljubljana,  ob mednarodnem dnevu medicinskih sester
  • aprila/maja  se bomo prijavile na natečaj 14. slovenskih klekljarskih dni  v Žireh (tema po znana šele decembra 2019)
  • september/oktober sodelovanje na čipkarskem festivalu v Ljubljani
  • decembra razstava v knjižnici v Velikih Laščah.

V juniju načrtujemo ogled čipkarske razstave v Idriji.

20 let likovne dejavnosti

Likovna dejavnost v letu 2016