Likovna dejavnost

Praznujemo 20 - letnico delovanja likovne dejavnosti  DMSBZT Ljubljana.

Dve  desetletji se  likovnice samostojno  pojavljamo v likovnem razstavnem prostoru UKC-ja, kjer vsakoletno obeležujemo dan babic in mednarodni dan medicinskih sester.
Vsakoletne številne razstave po galerijah so naša smernica in dober pokazatelj, da delamo in ustvarjamo s polno paro in navdušenjem.

Likovnice, ki nas je 13, se srečujemo ob torkih popoldan in gradimo most likovnega prijateljstva barv in linij.

Likovno mentorstvo sedaj vodita slikarka in akvarelistka ga. Emilija Erbežnik in likovni pedagog  g. Edvard Ilar, ki nas  z risbo, likovno govorico, učenjem in prizadevnostjo usmerjata v likovni  dosežek in prav tako v likovno rast sleherne izmed nas. Iskanje lastnega sloga, imeti svojo osebnost, barvo in dušo. To konceptualizacijo želita dati v likovno skladnost.

Pred nami je knjiga, ki želi v prazničnem letu obogatiti obletnico.
Vsebina ustreza naslovu - Dober dan, življenje.
Medicinske sestre ga  cenimo, negujemo, varujemo in spoštujemo. Prisotne smo ob rojstvu in smo tudi same matere in rodile.
Sedanja likovna skupina se je odločila, da to življenje pozdravi - in mu doda vsebino v sliki in  besedi. Velika zavzetost in delavnost ustvarjalk sta bili prisotni ob samem nastajanju. Ob tem je viden odsev vsebine, ki jo nosimo v sebi.
Žareči in zadovoljni obrazi so dokaz, da je temu res tako.

Skupna  želja nas vseh je, da ne pozabimo biti hvaležni, da je v skupnosti moč, ki jo želimo ponesti daleč naokrog.

Naj živi še dolgo, naš likovni krog.

Program dela likovne dejavnosti za leto 2019

(Majda Jarem Brunšek)

Likovna dejavnost bo potekala po ustaljenem urniku ob torkih popoldan v društvenih prostorih pod mentorstvom Emilije Erbežnik in v sodelovanju z Marijo Strnad ter likovnim pedagogom Edom Ilarjem. Mentorji se bodo časovno usklajevali, da bo delo potekalo nemoteno. Program bo likovno zahtevnejši, kar je nadgradnja lanskoletnega dela.
Razstavljale bomo:

• februarja v galeriji SALUS na Litostrojski cesti v Ljubljani;
  • maja v UKC Ljubljana: tradicionalna razstava ob mednarodnem dnevu medicinskih sester in mednarodnem dnevu babic;
  • junija v knjižnici v Ivančni Gorici, kjer se bomo povezale tudi s kolegicami medicinskimi sestrami ZD Ivančna Gorica in tako dodale njihovem delu še kulturni pridih.

Likovna kolonija bo tretji vikend v juniju v Slovenj Gradcu ali Grožnjanu na Hrvaškem, kjer bomo poiskali lokalni utrip kraja ter ga podoživeli in slikovno obeležili. Navezali bomo tudi stik in se srečali s stanovskimi kolegicami, izmenjali izkušnje in se povezali tudi preko likovnega dela.

Klekljarske delavnice
(Irma Kiprijanovič in Margerita Ilić Kačar)

V letu 2019 bo klekljarska delavnica potekala od januarja do sredine junija, nadaljevala pa se bo od druge polovice septembra do decembra 2019. Skupina klekljaric bo ustvarjala svoje izdelke prvo in tretjo sredo v mesecu popoldne v društvenih prostorih pod mentorstvom gospe Matejke Jakob Oven. V primeru potrebe po dodatnem terminu in v soglasju z vodstvom društva bi organizirali do tri dodatne dneve ob sobotah v koledarskem letu.
Pri klekljarskih izdelkih bomo uporabile skupni imenovalec (glede tematike, okvirjev in predlog). S tem želimo obiskovalcem razstav prikazati posebno vidljivost čipkarskega izdelka. Skupinsko ali individualno si bomo ogledale nekaj čipkarskih razstav v Idriji in Žireh.

Razstavljale bomo:

• maja – v Taborjevi Galeriji, UKC Ljubljana, ob mednarodnem dnevu medicinskih sester in mednarodnem dnevu babic;
  • septembra – Čipkarski festival Ljubljana;
  • decembra – v knjižnici Frana Levstika v Velikih Laščah.

20 let likovne dejavnosti

Likovna dejavnost v letu 2016