obiščite nas na Facebook-u

Strokovno srečanje in ogled bolnice dr. Petra Držaja in Vodnikove domačije

Društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Ljubljana –
Sekcija upokojenih medicinskih sester
VABI
na strokovno srečanje, ogled  in druženje
v torek, dne 24.9. 2019 ob 9.45 uri v
BOLNICO DR. PETRA DRŽAJA in VODNIKOVO DOMAČIJO,
Vodnikova cesta 62, Ljubljana

Ogledali si bomo bolnico in se seznanili s sodobnim zdravljenjem revmatskih obolenj, s poudarkom na psoriatičnem artritisu. Luskavica je večplastna kronična avto imunska sistemska vnetna bolezen, ki ni nalezljiva in neozdravljiva. Zbolita lahko oba spola enako. Bolezen ne prizadene le kože, saj se vnetje lahko pojavi tudi drugje – do 30 % ljudi z luskavico lahko prizadene še psoriatični artritis. Za obvladovanje bolezni sta ključni zgodnje odkrivanje in pravočasno zdravljenje.
Seznanili se bomo s sodobnim zdravljenjem artritisov, s poudarkom na psoriatičnem artritisu.

Obiskali bomo tudi Vodnikovo domačijo, ki je več, kot spomenik. Je kulturna in izobraževalna ustanova. Letos praznujemo leto Valentina Vodnika, velikega Slovenca. Bil je pesnik, pisec učbenikov in poučnih sestavkov, urednik, začetnik slovenskega časnikarstva, jezikoslovec in profesor. V dobrem in slabem je doumel raznovrstnost bistva slovenske duše, saj se je učil in služboval v različnih krajih. Kljub vsemu, kar je ustvaril in se priljubil vsem, predvsem pa preprostim ljudem, so ga 4 leta pred smrtjo, kot »politično sumljivega« profesorja prisilno upokojili in izločili iz javnega dogajanja.
Vodnikova domačija je bila odprta za javnost leta 1984, kjer sta dve stalni literarno – zgodovinski razstavi »Valentin Vodnik in njegovi sodobniki« in «Od Brižinskih spomenikov do baroka«. Najbolj znana je likovna galerija.

Prispevek: 10,00€ 

Zbrali sem bomo 24. 9. 2019 ob 9.45 uri pred »Bolnico dr. Petra Držaja«

Prijave sprejema ga. Olga Koblar, GSM 031 495 456 v petek 13. 9. 2019 od 16.00 do 18.00 ure. Predčasna prijava: Irma Kiprijanović – 041 754 659 (med 9.00 – 14.00 uro).

Predsednica Sekcije upokojenih medicinskih                 
pri DMSBZT Ljubljana:
Olga Marija Koblar    

Predsednica DMSBZT Ljubljana:
Đurđa Sima