Ogled naravnih, kulturnih in zgodovinskih znamenitosti

Društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Ljubljana –
Sekcija upokojenih medicinskih sester

VABI na ogled naravnih, kulturnih in zgodovinskih znamenitosti

12. septembra 2019

Odhod avtobusa ob 7.00 uri na parkirišču za avtobuse pod dvorano Tivoli in ob 7.10 uri iz avtobusne postaje mestnega prometa.

Na pot se bomo podali preko barja, ki je zaradi ugodnih zračnih vetrov eden najugodnejših preletnih področij v Sloveniji, k naravnem spomeniku na Ljubljanskem barju Podpeškem jezeru, med najglobljimi naravnimi jezeri v Sloveniji. Pot bomo nadaljevali do kraja Podpeč, znanem po kamnolomu, pristanišču na Ljubljanici, pristajalni stezi za lahka in jadralna letala, žganju apna in Kobijevi vili. Mimo Ponikve z najmanjšim kraškim poljem bomo prispeli v vas Rakitno z umetnim jezerom, priljubljeno točko ribičev in kopalcev, Mladinskim klimatskim zdraviliščem, ki je prva institucija v Sloveniji, ki je razvila psihoterapijo s pomočjo konj.
Mimo Rakeka in Cerknice bomo prispeli na voden ogled romantičnega Gradu Snežnik, ki se zrcali v ribniku, sredi zelenih gozdov, obdan z velikim parkom v angleškem slogu, drevoredi in jasami. Grad Snežnik je edini z originalno opremo iz druge polovice 19. stoletja, njegovi začetki pa segajo v 11. stoletje.
Obiskali bomo umetno Bloško jezero - Volčje, z največjo globino 2 metra.
V Novi Vasi je muzej, posvečen bloškemu smučarju in življenju Bločanov v starih časih. Razstava omogoča celovit vpogled v bloško kulturno dediščino vse do današnjega časa.
Ves dan se bomo seznanjali tudi z deli Jožeta Plečnika, J. Valenčiča, Mirka, Štefana in Janeza Šubica, Janeza Trpina, Milavca,...

Med ogledi si bomo vzeli tudi čas za kosilo in nato se bomo zapeljali skozi Velike Bloke, ki imajo v grbu dva rojaka: bloškega smučarja in Martina Krpana, pot bomo nadaljevali proti Velikim Laščam in
v zgodnjih večernih urah vrnitev v Ljubljano.

Prispevek: 30,00€

Prijave sprejema ga. Olga Koblar, GSM 031 495 456, v četrtek 5. 9. 2019 od 16.00 do 18.00 ure. Število mest je omejeno do 30.
Predčasna prijava: Irma Kiprijanović 041 754 695 (med 9.00 – 14.00 uro).

Predsednica Sekcije upokojenih medicinskih
sester pri DMSBZT Ljubljana:
Olga Marija Koblar

Predsednica DMSBZT Ljubljana: