Kakovost in varnost v zdravstvu - Obvladovanje z zdravstvom povezanih okužb

Program izobraževanja po 17. členu Pravilnika o registru in licencah izvajalcev v dejavnosti zdravstvene in babiške nege

Četrtek, 10.10.2019 v predavalnici Onkološkega inštituta Ljubljana, Zaloška cesta 2, stavba C, s pričetkom ob 9.30 uri.

Enodnevno izobraževanje je namenjeno medicinskim sestram, babicam in zdravstvenim tehnikom ter drugim zdravstvenim delavcem in sodelavcem in zajema vsebine stalnega strokovnega izpopolnjevanja s področja.

KAKOVOSTI IN VARNOSTI V ZDRAVSTVU IN OBVLADOVANJE Z ZDRAVSTVOM POVEZANIH OKUŽB

I. ZAGOTAVLJANJE IN IZBOLJŠEVANJE KAKOVOSTI IN VARNOSTI TER KULTURE VARNOSTI

• Spoznavanje sodobnih pristopov in spoznanja na področju kakovosti in varnosti v zdravstvu – sistemski in procesni pristop
  • spoznavanje pomena kulture varnosti in pomen poročanja varnostnih in drugih zapletov/odklonov
  • spoznavanje vlogo medicinske sestre v procesu nenehnega izboljševanja kakovosti in varnosti v zdravstvu
  • spoznavanje orodja za doseganje kakovosti in varnosti
  • poznavanje pomena obvladovanja tveganja na področju kakovosti in varnosti v zdravstvu
  • spoznavanje teoretičnih podlag za razumevanje komunikacije v zdravstvu na vseh ravneh (pacient, medpoklicno komunikacijo)
  • pridobivanje znanja in veščin o vzpostaviti kazalnikov in vodenje ter njihovo stalno izboljševanje v zdravstveni negi v skladu s strokovnimi smernicami
  • razumevanje pomena/koristi notranje in zunanje presoje znanja o notranjih in zunanjih nadzorih in presojah
  • spoznavanje namena in načinov merjenja zadovoljstva uporabnikov in pritožbene poti.

II. OBVLADOVANJE Z ZDRAVSTVOM POVEZANIH OKUŽB

• spoznavanje sodobnih pristopov in spoznavanje na področju z zdravstvom povezanih okužb,
  • spoznavanje vloge medicinske sestre v preprečevanju in obvladovanju bolnišničnih okužb in organiziranost področja v skladu z zakonodajo
  • spoznavanje teoretičnih podlag za razumevanje postopkov v zdravstveni negi iz vidika preprečevanja okužb
  • pridobivanje znanja in veščin o temeljnih higienskih postopkih v zdravstveni negi v skladu s strokovnimi smernicami (higiena rok, izolacijski ukrepi)
  • pridobivanje znanja o področjih tveganja za okužbe v bolnišnici in drugih zdravstvenih in socialno varstvenih ustanovah
  • pridobivanje znanje o vodenju in nenehnem izboljševanju kazalnikov na področju z zdravstvom povezanih okužb.

Termin izobraževanja, četrtek, 10.10.2019 v predavalnici Onkološkega inštituta v Ljubljani, s pričetkom ob 9.30 uri. Število udeležencev: 60

Program:

09.30 – 10.00
Registracija udeležencev

10.00 – 10.10
Pozdrav in predstavitev programa - Đurđa Sima, dipl. m. s., predsednica DMSBZT Ljubljana

10.10 – 11.50
S sistemskimi pristopi do kakovosti in varnosti v zdravstvuTomaž Babnik, Sistematika Tomaž Babnik, s.p.

11.50 – 12.10 ODMOR

12.10 – 13.30
Organizacija na poti do varnostiAndreja Vovk, dipl.m.s., Ginekološka klinika, UKC Ljubljana

13.30 – 15.00
Preprečevanje okužb v zdravstvu, Mojca Tomažič, dipl.m.s., spec.menedž., Univerzitetni klinični center Ljubljana

15.00 – 15.10 ODMOR

15.10 – 15.55
Predstavitev sistema za obvladovanje tveganj v zdravstveni organizaciji, Jelka Mlakar, viš.med. ses. Univerzitetni klinični center Ljubljana

15.55 – 16.25
Vloga menedžmenta zdravstvene nege v sistemu razvoja kakovosti, Gordana Lokajner, dipl.m. s, univ. dipl. org.

16. 25 –16.35
Razprava, zaključek izobraževanja

Program je ovrednoten s pedagoškimi in licenčnimi točkami pri Zbornici – Zvezi.

Kotizacija za udeležbo na strokovnem izpopolnjevanju znaša 120 EUR z vključenim DDV za posameznega udeleženca. Člani Zbornice - Zveze, ki imajo poravnane članske obveznosti, so upravičeni do 50 % popusta (plačajo 60 EUR z vključenim DDV, razliko do polne cene pa društvo krije iz lastnih sredstev oziroma iz naslova plačanih članarin). Kotizacija se plača po izstavljenem računu. V kotizacijo je všteto gradivo in organizacija učne delavnice ter osvežitev s pijačo in prigrizkom.

Programsko/organizacijski odbor: Đurđa Sima, Gordana Lokajner, Andreja Vovk, Nada Sirnik

Prijava preko elektronske prijavnice SPODAJ do 01.10.2019 oziroma do zasedenosti mest (60). S seboj prinesite člansko izkaznico. Prosimo za točnost!

Dodatne informacije: Irma Kiprijanović – irma.kiprijanovic@gmail.com ali 041 754 695.

Vljudno vabljeni!

Koordinatorica izobraževanja:
Andreja Vovk, dipl. m. s.

Predsednica DMSBZT Ljubljana:
Đurđa Sima, dipl. m. s.